Nyheter

12/7, 2015: SEMESTER

Praktiken är stängd för semester under hela juli månad.

Under semestern kan Du få akut hjälp via tel  1177

VÄLKOMNA ÅTER 4/8 önskar Team Dahlberg

7/2, 2015: Våra patienter är mest nöjda !

För sjunde året i rad visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) att patienter som besöker tandvårdsmottagningar inom Praktikertjänst är de som är mest nöjda med sin vård.

Tandvård ligger liksom tidigare år i topp när det gäller kundnöjdhet i SKI:s mätningar, med siffran på 81,4 på en skala från 1-100. Återigen toppar Praktikertjänst nöjdhetsindexet med 86,2. Övriga privattandläkare fick 85,3 och Folktandvården 77,3 (se nedan).

Mätningen bygger på telefonintervjuer genomförda under hösten 2014, med totalt cirka 6 000 personer i åldern 18-79 år, som rör de samhällstjänster som omfattas av SKI:s undersökningar.

Betygsskala för kundnöjdhet:

0–60 Missnöjda kunder
60–75 Nöjda kunder
75–100 Mycket nöjda kunder

13/1, 2015: Nytt År - gamla som nya patienter hälsas välkomna !

Tandläkare Sofia Wallinder är åter på plats efter mammaledighet.

Sofia finns hos oss tisdagar och onsdagar from 13/1-15

Välkommen tillbaka Sofia !

12/9, 2014: Träna när du borstar

Du bör borsta tänderna under två minuter morgon och kväll. Passa på att träna när du gör din dagliga munhygien.

En övning som stärker vadmuskulaturen och främjar det venösa återflödet till hjärtat är att gå upp på tå och sakta sjunka ner igen. Om du vill göra övningen svårare kan du stå på ett ben.

Att blunda när du borstar tänderna stående på ett ben är också bra. Här får muskulaturen i fötterna träning samtidigt som du förbättrar din balans och hållning.

30/3, 2014: Sanningen om tranbärsjuice

| Källa: Smile-on och DN |

Nyhet Tranbärsjuice sägs kunna förhindra plackbildning, som i sin tur är den vanligaste orsaken till tandlossning och tandköttssjukdomar. Är tranbärsjuice ett "functional food" för munnen?

Den C-vitaminrika tranbärsjuicen har länge varit populär i USA och är sedan några år tillbaka även en populär svensk törstsläckare. Bären tillhör familjen ljungväxter och finns i hela landet på våra myrar och mossar.

 

Botar blåskatarr

I huskurssammanhang har juicen blivit känd som botemedel mot blåskatarr. Det beror på att tranbären innehåller speciella ämnen som gör det svårare för kolibakterier att fastna i urinvägarnas slemhinna.

 

Förhindrar bakterier

Det sägs också att tranbärsjuice kan hindra bakterier från att sätta sig fast i tandköttet och bilda plack. Dr Hyun Koo på University of Rochester i USA har studerat tranbärsjuicens förmåga att förhindra Streptococcus mutans-bakterien att fastna på tänderna.

 

Minskar risk för tandfickor

I studien framkom att två dagliga doser av dryck innehållande 25 procent tranbärsjuice minskar risken för att bakterierna ska sätta sig fast och samlas med 67 till 85 procent. Om bakterierna inte får fäste förhindras plackbildningen och således minskar också risken för tandlossningssjukdomar och tandköttsfickor. 

14/2, 2014: Bakterierna som ger dålig andedräkt

Nyhet Att drabbas av dålig andedräkt är inte något man vill. Nu har forskare lyckats identifiera vilka bakterier som orsakar odören.

Dålig andedräkt orsakas av bakterier i munhålan som skapar lättflyktiga svavelföreningar och kan till och med lukta ”ruttet ägg”. Det här är inte någon nyhet, men nu visar en kinesisk-amerikansk studie att bovarna i dramat är bakterier av släktena Prevotella och Leptotrichia. Bakterierna Hemophilus och Gemella visade sig däremot motverka odör.

 

Misstänker du att du har dålig andedräkt? Var inte rädd att fråga din tandläkare om råd vid nästa besök.  

 

Här kan du läsa mer om dålig andedräkt och hur du kan motverka det.

1/2, 2014: Appen som avslöjar din tandborstning

Appen som avslöjar din tandborstning

Nyhet I höst kommer en tandborste som kan kopplas upp via nätet. På så sätt ska du kunna få reda på om du borstat rätt via mobilen.

Några franska uppfinnare har tagit fram en tandborste med sensorer som bl a registrerar hur mycket tandsten som frigörs under tandborstningen. Tillsammans med andra parametrar om hur ”smart” tänderna borstas förs informationen över till nätet för direkt besked om hur munhälsan sköts. Den nya tandborsten, som lanserades på en mässa i Las Vegas i början av januari, ska komma ut i handeln i höst och priset uppges hamna mellan 650 och 1 300 kronor.

 

Källa: www.svd.se

20/1, 2014: Nu har även 20-åringar fri tandvård i Gävleborg

gå via länken nedan till Gestrikemagasinet: 

http://www.gestrikemagasinet.se/articles/view/nu-har-aven-20-aringar-fri-tandvard-i-gavleborg 

18/12, 2013: NÖJDA PATIENTER

Praktikertjänsts tandvårdspatienter fortfarande mest nöjda:
Nyhet För sjätte året i rad visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) att de patienter som besöker tandvårdsmottagningar inom Praktikertjänst är de som är mest nöjda med sin vård
Tandvård ligger liksom tidigare år i topp när det gäller kundnöjdhet i SKI:s mätningar, med en siffra på 81,2 på en skala från 1-100. Återigen toppar Praktikertjänst nöjdhetsindexet med 85,9 och allra högst omdöme fick de mottagningar inom Praktikertjänst som gått utvecklingsprogrammet Addera. Dessa fick nöjdhetssiffran 86,5. Övriga privattandläkare fick 85,3 och Folktandvården 76,9 (se nedan).
 

Bygger på intervjuer

Mätningen bygger på telefonintervjuer genomförda under perioden augusti-november 2013, med totalt cirka 6 000 personer i åldern 18-79 år, och rör de samhällstjänster som omfattas av SKI:s undersökningar.

– Återigen får vi svart på vitt att vårt kontinuerliga arbete med fokus på kvalitet och bemötande också ger resultat. Att sätta patienten i centrum vid planering och utförande av tandvården – självklart tillsammans med tandvårdsteamet – gör att denne känner sig väl omhändertagen. Det faktum att våra mottagningar också ständigt erbjuder nya och förbättrade tjänster och mervärden, leder naturligtvis också till att kunderna bli både friskare och nöjdare, säger chefen för Praktikertjänsts affärsområde Tandvård, Ann-Chriztine Ericsson.

4/11, 2013: Referenspris, vad är det ?

Vad är referenspris?

Det råder en fri prissättning inom tandvården i Sverige. Det skapar förutsättningar för konkurrens mellan olika tandvårdsföretag och ger dig som kund, ett större utbud och större valfrihet i ditt val av vårdgivare.

Tandvårdsföretagen konkurrerar om dig som kund med sin service, tillgänglighet, garantier, kvalité, material, behandlingsalternativ, priser mm.

 

Ersättningen i det nya tandvårdsstödet utgår ifrån ett referenspris som staten fastställer. Du som kund betalar mellanskillnaden mellan tandläkarens pris och det fastställda referenspriset om det finns en sådan.